Ötletek a PET palackok újrahasznosítására

2022.10.17

Nem is kérdés, hogy a jövő egyik legnagyobb kihívása a hulladékkezelés és újrahasznosítás lesz. A műanyag mintegy 450 év alatt bomlik le, ami valljuk be óriási ökológiai teher, főleg ha azt nézzük, hogy néhány palackot például csak pár óráig használunk. Sokat tehetünk azzal, ha nem költekezünk feleslegesen, hanem a műanyagokat felhasználjuk valamilyen háztartási vagy dekorációs célra, és nem dobjuk azonnal a szemétbe.

A palackok felhasználása

A műanyag palackok, dobozok újrahasznosítására már világszerte odafigyelnek nagyban és kicsiben is. A háztartások is nagyon sok műanyag hulladékot termelnek, de egy kis odafigyeléssel csökkenthető ezeknek mértéke. A palackok és műanyag flakonok könnyen újrahasznosíthatóak otthon is, nem kell más hozzá sok, csak pár eszköz és némi kreativitás. Nézzünk néhány ötletet!

Madáretető készítése

A madarak téli etetése egyre fontosabbá válik, de egy madáretető ára igencsak meghaladja sokak anyagi lehetőségeit. Szerencsére van egy egyszerű és szuper megoldás, amivel sokat is spórolhat. Egy műanyag flakonon csinálni kell két pár lyukat, amin át kell szúrni egy-egy fakanalat. A fakanál öblösebb részénél a flakont picit ki kell vágni, hogy a magok kihullanak a fakanálra. A flakont fel kell tölteni eleséggel, visszacsavarni a zárókupakot, és már kész is a madáretető, ki lehet akasztani egy zsinórral.

Virágcserép vagy kaspó

Virágcserép helyett használjon műanyag flakont. Ez a megoldás nem csak praktikus és olcsó, hanem rendkívül tetszetős is lehet, ha csempésznek bele egy kis fantáziát. A flakonokat lehet használni fektetve és állítva is, le lehet vágni simán a tetejét, vagy formát is lehet készíteni belőle. Miután a forma megvan akkor az egyénileg választott színre lehet festeni, akár arcot is lehet rá festeni, vagy ragasztani. A palack alját ki kell szúrni, kavicsot tenni bele, majd földet és jöhetnek is a virágok. 

Festő alkalmatosság

Gyönyörű képeket lehet készíteni házilag a falra. Ha például virágos fákkal teli festményt szeretne valaki készíteni, abban is könnyen segíthet egy PET palack. Nem kell mást tenni csak megfesteni a fák törzsét és ágait, majd egy ásványvizes flakon alját bekenni festékkel és azzal lenyomatokat készíteni.

Gyerekeknek szórakozási lehetőség

Tudjuk, hogy a gyerekek bármivel jól el tudnak játszani. A műanyag flakonok a kisbabákat is nagyon érdeklik, fel lehet tölteni őket magokkal, rizzsel, bármivel ami csörög és szívesen kúsznak másznak utána. 

Ezen kívül készíthető belőle persely, amihez nem kell mást tenni, csak szétvágni egy palackot, a levágott oldalra ragasztani egy kartont és vágni rá egy lyukat, ahol be lehet dobni a pénzt. Az alap perselyt lehet díszíteni, festeni, színes papírral feldobni, stb. Ha átlátszó a persely, a gyermek láthatja, hogy hogyan gyarapodik a pénze, ez tovább sarkallja a gyűjtésre. 

Üvegek dekorálása

Nem csak műanyagokat lehet így felhasználni. A kifogyott szörpös vagy befőttes üvegeket például be lehet festeni, így egyedi és különleges vázák készülhetnek, amik dekorációnak is megfelelnek. 

 

Egy háztartás sajnos nagyon sok műanyag hulladékot termel, amit nem lehet teljesen megszüntetni még kreatív tevékenységekkel sem, de jóval le lehet csökkenteni mennyiségét. A gyerekeknek is példát mutathatnak és újrahasznosításra nevelhetik a szülők. A bejegyzésben említett ötleteken kívül sok száz színes ötletet találhatnak még az interneten. Ezek szuper inspirációt adhatnak felnőttnek és gyereknek egyaránt. Ha valamilyen különleges ötletet szeretne megvalósítani és bármilyen dekorációs alapanyagra van szüksége, webshopunkban biztosan megtalálja.Bejelentkezés

Regisztráció