Közeleg a Valentin-nap! Ne feledkezz meg róla!

2021.02.07

Elhoztunk 20 érdekesség, amit talán még nem tudtál a Valentin-nappal kapcsolatba.

1. A leghíresebb teória a Valentin-nappal kapcsolatban II. Claudius császárhoz köthető, aki megtiltotta a római férfiak számára, hogy házasságot kössenek háborús időben. Szent Bálint azonban akarata ellenére, a háta mögött összeadta a házasulni vágyó fiatalokat, és amikor rajtakapták, előbb börtönbe zárták, majd kivégezték. Halála előtt levelet írt a börtönőr lányának, melyet „A Te Valentinod” mondattal zárt.
2. A 19. században balszerencsének tartották, ha valaki aláírta a Valentin-napi üdvözlőlapot.
3. A kiskereskedelmi statisztikák szerint az állattartók 3%-a megajándékozza kis kedvencét is Bálint-napon. Egy 2015-ös felmérés szerint csak az Egyesült Államokban 703 millió dollárt (~ 200 milliárd forint) költöttek a gazdik kutyusukra Valentin-napon.
4. Egyes vélekedések szerint a szerelmesek napját a szinglik számára találták ki, hogy kedvükre ünnepeljék státuszukat vagy sajnálkozzanak miatta.
5. Már az 1800-as években is divat volt szív alakú dobozban csokoládét ajándékozni. Richard Cadbury a Cadbury csokoládégyáros család tagja 1868-ban maga készítette szív alakú dobozban ajándékozott finomságokat élete párjának, amit saját festményével tett még egyedibbé.
6. A leghosszabb házasság 86 évig és 290 napig tartott.
7. Kínában van egy „alternatív Valentin-nap”, amikor az elvesztett szerelmet siratják / ünneplik az emberek – erre a hetedik holdhónap hetedik napján kerül sor.
8. Az Egyesült Államokban közel 189 millió szál rózsát értékesítenek Valentin-napon.
9. Dél-Koreában minden hónap tizennegyedik napja a szerelmesekről szól.
10. Éves szintű összesítésben az amerikaiak körülbelül 277 millió dollárt (~ 65 milliárd forint) költenek Valentin-napi üdvözlőkártyára.
11. A csipkét sok helyen használják dekorációnak is a szerelmesek ünnepén. Az anyag angol elnevezése, a ’lace’ egyébként a latin ’laques’ szóból ered, ami magyarul nyers fordításban annyit tesz, hogy ’csapdába esni vagy sem’ – ezzel utalva arra, hogy vagy meg tudjuk fogni kiszemeltünket ennek az anyagnak a segítségével vagy nem.
12. Az ünnepnek Amerikában van a legnagyobb kultusza, de valójából Japánból terjedt el az ünneplése.
13. A walesi hagyományok szerint az a gyermek, aki február 14-én születik, sok szeretőt „fogyaszt majd el” élete során.
14. A felmérések szerint a tanárok kapják a legtöbb Valentin-napi üdvözlőlapot, őket a gyerekek, az anyék és a feleségek követik.
15. A Bálint-napi csók állítólag egész évre szerencsét hoz a feleknek.
16. A legnépszerűbb virág a rózsa, ami a római szerelemistennő, Vénusz védjegyévé vált növénye volt.
17. A 18. és 19. században a briteknél az volt a szokás, hogy a fiatalemberek házról házra jártak, dalokat énekeltek, amiért süteményt és pénzt kaptak cserébe.
18. A Durex felmérése szerint 20-30%-kal több óvszert adnak el Valentin-napon.
19. Texasban van egy Valentine névre keresztelt község, ugyanis annak idején február 14-én érkezett ide az első vonat.
20. Németországban van egy olyan régi tradíció, miszerint a lányok hagymákat ültetnek egy edénybe és mindegyik mellé egy-egy nekik tetsző fiú nevét írják egy papírra. A mondás szerint ahhoz mennek feleségül, amelyik név mellett elsőként hajt ki a hagyma.
Szerző: LexiCobain
Fotó: Pexels.com

Bejelentkezés

Regisztráció