Kedvenc hobbivá válhat az amigurumi készítés

2022.01.28

Ha most meglepődtél, hogy mi is az az amigurumi, akkor nyugi, biztos, hogy találkoztál már vele, csak lehet, hogy nem tudtad mivel is állsz szembe. Az amigurumi nem más, mint azok a cuki kis (vagy nagy) horgolt, kitömött figurák, amik az elmúlt években igazán közkedvelttél váltak.

Az amikgurumik készítéséhez nincs szükség nagy horgoló tudományra, sőt kiváló kézügyességre sem. De először is lássuk, hogy miről is van szó.

 

Mi az az amigurumi?

Maga az amigurumi szó japán eredetű, horgolt vagy kötött, kitömött figurákat jelent. Kb. 10 évvel ezelőtt terjedt el jobban Japánon kívül is, így érkezett Magyarországra is az amigurumi hullám. Általában állatfigurákat készítenek belőle, de igen népszerűek a babák, bábuk, mesefigurák is, sőt akár gyerekeknek mindenféle játék. Sok kisgyermekes anyuka például amigurumi gyümölcsökkel töltötte fel a gyerekek játékkonyháját.

Az interneten rengeteg leírás megtalálható, hogy hogyan is készíthetjük el ezeket a figurákat. Ezeket a leírásokat pontosan kell követni és akkor nem érhet minket csalódás. A kezdőknek azt ajánljuk, hogy az egyszerűbb mintákkal kezdjenek, majd jöhetnek azok is, amik több darabból állnak és össze kell varrni őket. Ezek után, amikor már nagyon magabiztosan belejöttünk az elkészítésükbe, akár magunk is tervezhetünk és készíthetünk egyedi figurákat.

 

 

Lássuk mire is lesz hozzá szükségünk?

A legfontosabb eszközök a fonal, a horgolótű, a tömőanyag és az olló. Ezeken kívül, ha több részből álló figurát készítünk akkor kelleni fog egy tű, ha szeme és orra is van a figurának akkor pedig biztonsági szemre és orra is szükség lesz. Ha pedig meg szeretnénk könnyíteni a dolgunkat, akkor jól jön a sorszámoló és a szemjelölő is.

Az amigurumi figurák elkészítéséhez legtöbben pamut (pl.: Catania), és pamut-akril fonalat használnak. Ezek a fonalak nagyon sok színben kaphatóak és rendkívül jó tartást adnak a figuráknak, strapabírók és mosógépben is moshatók. Sokan pici gyerekeknek készítik ezeket a figuárakat ezért a tiszta pamutfonalat választják, ezen belül is a mercerizált fonalakat, amelyek nyálállóak és nem bolyhosodnak. Ez különösen fontos például akkor, amikor a koraszülötteknek készítünk polipot, vagyis KORIP-ot, ami igazán elterjedt az amigurumizók körében. Fontos megjegyezni, hogy egy figura készítésénél azonos szálvastagságú fonalakkal érdemes dolgoznunk, hogy arányos végeredményt kapjunk. Ezeket a termékeket érdemes megnézned!

 

A horgolótűről

Különböző minőségű, nagyságú, vastagságú horgolótűkkel dolgozhatunk. Mindenki magának eldöntheti, hogy milyen árfekvésben válasz, aki azonban aki nagyon sokat horgol, annak érdemes befektetni és megtalálni a számára legkényelmesebb és legkönnyebben használható eszközt. Az amigurumi elkészítéséhez általában egy számmal kisebb horgolótűt jó használni, mint amit a fonalhoz ajánlanak, de általánosságban a 2, 2.5 és 3-as horgolótűkkel tudunk szép eredményeket elérni. Ez azért fontos, mert a szemek így szorosabbak lesznek és később a tömőanyag nem fog annyira látszani. Itt egy kis segítség a horgolótű választáshoz.

 

A legalkalmasabb tömőanyag ezekhez a figurákhoz a szintetikus tömőanyag. Ezekkel elég könnyű dolgozni, és mosás után is kitűnően visszanyerik formájukat.

Kezdőként és haladóként is megkönnyítheti a dolgunkat a sorszámoló és a szemjelölő. A sorszámolóval nem zavarodunk bele, hogy hol is tartunk, hiszen nem is olyan egyszerű, amikor sok-sok egyforma sort kell legyártanunk. Szemjelölőt is beszerezhetünk, de könnyen pótolhatjuk egy másik színű fonallal is.

A figurák díszítéséhez be tudunk szerezni biztonsági szemet és orrot is, ha nem akarjuk külön meghorgolni, vagy ha nem vagyunk elég biztosak benne, hogy szépen és esztétikusan el tudjuk készíteni.

Ezen kívül különböző kiegészítőket is vásárolhatsz a figurák díszítéséhez.

 

Ha kedvet kaptál ezeknek a kedves figuráknak saját kezű elkészítéséhez, nézz körül nálunk, és indulhat az amigurumi gyártás.

Bejelentkezés

Regisztráció