Ismerd meg a süthető gyurmát

2022.08.02

A süthető gyurmából készített ékszerek, figurák nagyon dekoratív kiegészítők, a vele való munka pedig nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújthat. Nem felnőtteknek nagyszerű tevékenység, hanem a kicsiknek is, akiknek fejleszti kézügyességét és kreativitását.

A süthető gyurma

 

A süthető gyurmával való munkához nincs szükség szinte semmilyen tapasztalatra, és nem is kíván kimagaslóan jó kézügyességet. Ami elengedhetetlen hozzá, az a jó minőségű alapanyag és néhány kiegészítő eszköz az elkészítéshez. A modellező gyurma könnyen formázható és könnyen puhítható, így a munka igazán könnyű vele. Kapható különböző színekben, sőt nagyon vagány gyurmákat is gyártanak, mint például a foszforeszkáló és a fény hatására csillogó gyurma.

Ékszerkészítés

 

Ami a süthető gyurma megmunkálásánál nagyon fontos, hogy megfelelően készítsük elő a munkaterületet, és válasszunk olyan felületet, amit később könnyen meg tudunk tisztítani. A gyurmából mindig annyit vágjunk le, amennyire valójában szükségünk van, nem kell az összeset előkészíteni. Miután megvan a kíván mennyiség, a gyurma puhítása következik. Először kézzel puhítsuk meg a gyurmát, majd nyújtsuk ki, hajtogassuk össze. Ezt ismételjük egészen addig, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Amikor ezt elértük, nyújtsuk ki a gyurmát nagyjából 1-3 milliméter vastagságúra, ügyelve arra, hogy egyenletes vastagságú legyen a gyurmalap. Ha kinyújtottuk, díszíthetjük más színű gyurmával, formázhatjuk, szaggathatjuk, vághatjuk. A lényeg, hogy az általunk kívánt színeket és formát megalkossuk. Attól függően, hogy mit készítünk belőle, (fülbevaló, nyaklánc, karkötő, medál) a megfelelő helyen kiszúrjuk, majd sütőpapírra helyezzük és 110 fokon 30 percig sütjük. Mikor a sütési idő letelt és kihűlt a gyurma, ellenőrizzük a széleket és ha szükséges kissé megcsiszoljuk.

Figurák készítése

 

A süthető gyurma kiválóan alkalmas ékszerek készítéséhez, de akár kulcstartót, figurákat, dísztárgyakat is alkothatunk belőle. A gyurmából szép és részletgazdag figurák születhetnek, elkészítésük megkönnyítésére pedig alkalmazhatunk formázó eszközöket. Így szinte bármilyen forma megformázható lesz a hőre keményedő gyurmából. Érdemes a figurát először megrajzolni, kidolgozni a részleteket, ez megkönnyíti a munkát. Fontos tudni, hogy a gyurma könnyen felveszi a szöszöket, ezért érdemes alaposan kezet mosni munka előtt, és közben is, amikor színeket váltunk. Az ékszerkészítésnél a gyurmát nyújtással puhítjuk meg, de figurák elkészítésénél elegendő csak kezeinket használi. Vágjunk minden részlethez elegendő gyurmát, majd darabonként alaposan formázzuk meg őket. Mikor a figura minden darabját, apró részletét kidolgoztuk, akkor következhet az összeillesztés. Itt érdemes nagyon óvatosan bánni a gyurmával, mivel a kéz melegétől könnyen eldeformálódnak. Ilyenkor dolgozzunk minél gyorsabban, vagy segítségül hívhatunk valamilyen eszközt az összeillesztéshez. 

Ha kész van a figura, akkor a sütőben 110-130 fokon kb. 25 perc alatt kisütjük. Sütés után megvárjuk, hogy kihűljön, majd ha szükséges akkor festhetjük, például szemet, orrot, ruhát, stb. 

Ha te is szeretnéd kipróbálni ezt az izgalmas és kreatív tevékenységet, keresd a FIMO süthető gyurmát webshopunkban: https://rovidaruhaz.hu/hobby-kreativ-kellekek-fimo-beton-es-kristaly-mugyanta

Érdekelnek a kézműves tevékenységek? Weboldalunkon számos kézműves tevékenységet bemutatunk, webshopunkban pedig kedvedre válogathatsz az alapanyagok és eszközök között. Nézz be hozzánk, garantáltan nem bánod meg.Bejelentkezés

Regisztráció