Skandináv manó láz

2022.12.06

Továbbra sem csitul a karácsonyi manók iránti rajongás. Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő manók egyre többek otthonát lepik el. Ezek a mókás figurák különleges hangulatot teremtenek, nem érdemes őket kihagyni a dekorációból.

Honnan jött a manó láz?

Bármelyik üzletben, ahol karácsonyi dekorációt is árulnak, megtalálhatjuk a skandináv karácsonyi manókat, amik csak arra várnak, hogy beköltözhessenek valaki otthonába. De honnan ered ez az őrület?

A régi skandináv mondák szerint karácsony estéjén varázslat történik. Ez csak azoknak látható, akik valóban hisznek benne. És akik hisznek, azok megláthatják Tomte-t is, a skandináv télapót, aki karácsonykor érkezik. Tomte egy kedves manó, de csak akkor, ha kap zabkását vajjal és mandulával. Bejárja a vidéket és mindenhol segít, ahol szükség van rá.

Több manóról szóló legenda is létezik, de a gyerekek számára legfontosabb nem más, mint Jultomte, a karácsonyi manó. Jultomte egy kedves manó, aki karácsonykor házról házra jár és visz karácsonyi ajándékot. De nem ám titokban, hanem bekopog az ajtón és átadja a karácsonyi ajándékot. Ezért cserébe pedig természetesen várja a zabkását vajjal és mandulával, ha nem kap akkor a következő évben nem tér vissza abba a házba.

Ezekből a mitológiákból származhat a modern Mikulást körülvevő manók története, akik az ajándékokat gyártják és csomagolják. Az északi országokban ezeket a manókat általában piros ruhában ábrázolják fekete csizmával és hosszú szakállal.

 

Megvásárolhatjuk, vagy saját kezűleg is elkészíthetjük

 

Néhány éve a manó figurák beköltöztek otthonainkba is a karácsony közeledtével. Az üzletekben és a Rövidáruházoldalán is megtalálhatod ezeket a cuki figurákat, ha nem akarsz te sem kimaradni a manó lázból. Annak, hogy már évek óta tombol a manók iránti őrület, az az eredménye, hogy mindenféle színben megtalálhatóak, különböző anyagokból készülnek, sőt rengeteg ingyenes minta is elérhető, ami alapján saját kezűleg is megalkotható.

 

Karácsonyi manó készítése

 

Megpróbáljuk megmutatni, hogy szerintünk mi is a legegyszerűbb elkészítési módja. Ha van egy régi, kötött karácsonyi pulcsid, amit már nem használsz, akkor nyert ügyed van. Ebből meg tudod csinálni a manó testét, amit kitömhetsz vattával, rizzsel, vagy akár speciális tömőanyaggal is, amit nálunk is megtalálhatsz. Ha kész a teste, végy egy nejlonharisnyát, amiből készülhet a manó orra, szintén kitömve. A testre rá kell ragasztani a szakállat, ami egy háromszög alakú műszőrme is lehet, de akár fonalból is készülhet. A szakállat és az orrot rá kell ragasztani a testre, majd jöhet a sapka. Ez szintén készülhet a pulóverből, de akár más anyagból is, ami színben passzol a manóhoz.

 

Aki szeret varrni, annak ajánljuk a filc anyagot is, amiből szintén mutatós kis manók készülhetnek. A neten számos ingyenes szabásminta van, amiből kiválaszthatjuk a legjobban hozzánk illőt és már indulhat is a móka, a kreatívkodás. A legjobb az egészben, hogy a gyerekeket is könnyen bevonhatjuk a munkába.

 

Ami mindenképp szükséges lesz

 

A ragasztáshoz érdemes beszerezni egy ragasztópisztolyt, de ha az nincs akkor rá is lehet varrni a manóra az orrot, sapkát, a szakállat és a karokat vagy lábakat, ha szeretnénk. Ezen kívül mindenképp szükséges tű, cérna, olló, és tömőanyag is. Érdemes a test aljára, a tömőanyag alá egy kis nehezéknek rizset tenni, így jobban megáll majd a kész mű.

 

Vigyázat

 

A manó készítési láz könnyen eluralkodhat felettünk és nem tudunk leállni. Lehet, hogy mégsem baj ez? Kiválóan alkalmas ajándéknak is, hiszen a karácsonyi manók különlegesek, dekoratívak és a saját kezűleg készített ajándék mindig a legkedvesebb darab.

 

 

 

Kapcsolódó termékek Kapcsolódó termékek

+26

Dekorációs anyag filc 20x30 cm

643 Ft (56146 db)

KOSÁRBA

Bejelentkezés

Regisztráció