Halloween díszek só-liszt gyurmából

2022.09.29

A halloween olyan ünnep, melyet itthon sokan elutasítanak. Mások azonban szimpatizálnak vele, a gyerekek pedig egyenesen imádják a halloween dekorációkat, a faragott tököket. Ez is egy szuper alkalom, ami során a család közösen alkothat, de ha nincs ötlete, itt inspirálódhat.

A Halloween háttere

 

A halloween eredetileg egy ősi kelta ünnepből ered. A kelták úgy gondolták, hogy október végén változás következik be a világban, és elmosódik a határ az élők és a túlvilág között. Ilyenkor megnyílik a határ, a holtak az élők közé merészkednek. Az élők valamilyen szellemnek vagy szörnynek öltöztek be, hogy a holtak azt higgyék, ők is közéjük tartoznak, így védve lelküket attól, hogy a holtak elvigyék. Az Amerikában szokásos halloween-i jelmezek ebből a szokásból erednek. Szintén a kelta hagyományból ered a csokit vagy csalunk kifejezés, ami eredetileg a “Trich or treat”. Ennek háttere, hogy a kelták úgy gondolták, a holtak házról házra járnak és élelmet keresnek, azt a helyet pedig elátkozzák, ahol nem találnak. Emiatt a lakók mindig készítettek ki valamilyen ételt, vagy állat áldozatot mutattak be nekik.

 Az évszázadok során a hagyomány változott, hiszen a kelta népeket meghódították, a keresztény kultúrával keveredve pedig új szokások alakult ki, mint a mindenszentek éjszakája is, ami szinte az egész világon elterjedt.

Magyarországon ugyan nincs hagyománya a halloween-nek, de egyre jobban beszivárog a köztudatba, egyre többen faragnak halloween tököt, és szerveznek kisebb csoportokban csokit vagy csalunk akciót a gyerekeiknek. Ehhez természetesen hozzátartozik a dekorációk elkészítése is. A gyerekeknek nem fontos, hogy hagyomány vagy sem, nagyon élvezik a dekorálást és a cukorgyűjtést egyaránt.

 

Egyszerű de nagyszerű dekorációk saját kezűleg

 

A tökfaragás egy nagyon szórakoztató tevékenység, hiszen különböző figurákat lehet kifaragni belőle, kinek mi tetszik jobban, vagy akár több félét is készíthet a család. Remekül néznek ki a bejárati ajtó mellett, fel lehet őket dobni kiegészítőkkel, lámpást lehet belőlük csinálni, és már kész is az őszi, kültéri halloween dekoráció.

 

A tökfaragás mellett számos halloween dekoráció létezik, az amerikai kultúrában egy teljes iparág specializálódott az ünnepre. Itt Magyarországon azonban nem így van, de itt is lehet kicsit visszafogottabb, kevésbé ijesztő dekorációkat készíteni, vagy sütőtökös süteményeket készíteni, dekorációval. A só-liszt gyurma és annak kifestése remek lehetőség, hiszen nem is vesz igénybe sok időt és könnyű vele bánni, illetve mindenki a maga ízlése szerint dekorálhatja. A gyurma fejleszti a finommotorikát és a szem-kéz koordinációt, a kreativitást. Elkészítéséhez csak néhány konyhai alapanyagra van szükség, a hozzávalók:

 

 

Miután összegyúrtuk a hozzávalókat, de az állagra nem elég lágy, akkor lehet tenni bele kanalanként vizet, amíg eléri a megfelelő puhaságot. Ha színes gyurma készül, akkor ételfestékkel lehet színezni. A gyurmát meg lehet formázni kézzel is vagy akár kiszúró formával, majd kiszáradás után festeni.

 

Sok esetben előfordul, hogy egy témához kapcsolódóan már túl későn jut eszünkbe, hogy dekorációkat készítsünk, ezért vagy kapkodunk, vagy már inkább bele sem kezdünk. Ezt elkerülve érdemes már most megtervezni, hogy miket szeretne elkészíteni, és beszerezni a szükséges alapanyagokat. Ha ezen felül is szeretne halloween dekorációkat, de nincs idő mindent saját kezűleg készíteni, webshopunkban szuper kiegészítőkre lehet, amik garantáltan feldobják a hangulatot.

 

 

Bejelentkezés

Regisztráció