Gipszöntés, mint kreatív tevékenység

2022.07.18

A kreatív elme sosem pihen, aki az alkotói tevékenységeket szereti, sosem pihen, mindig alkot. Vannak egészen egyszerű kreatív tevékenységek, amikhez nem kell nagy kézügyesség, mégis remek kikapcsolódási lehetőséget és szép végeredményt nyújtanak.

A gipsz

 

A gipszet égetéssel állítják elő gipszásványból. Ez egy finomra őrölt, fehér színű por, aminek két fajtáját is megkülönböztetjük. Az egyik a vakolat gipsz, a másik pedig a gyógyászati modellgipsz. A gyógyászati gipsz a legfinomabbra őrölt gipsz, ami nagyon gyorsan köt, általában ez az idő 4-20 perc. A gipszet nem szabad túl sokáig keverni, mert ebben az esetben vagy nem köt meg, vagy ha megkötött akkor sok helyen megreped, nyomásra széttörik. Emiatt kell a habarcsot gyorsan elkészíteni és hamar felhasználni. 

 

Hobbi gipszöntés 

 

A hobbi gipszöntés nagyon egyszerűnek tűnik, azonban ennek is megvannak a maga praktikái. Gipszöntés közben leginkább az idő és az állag, amire rendkívül figyelni kell, mivel a gipsz könnyen szétrepedhet. A gipsz formák elkészítését megkönnyíti, hogy maga a gipsz térfogata kötés közben 1%-al növekszik, így remekül felveszi a forma alakját. Vigyázni kell azonban, hogyha túlmelegszik akkor könnyen vetemedik. Ezért a gipszet nem szabad huzatban szárítani, illetve 60 foknál magasabb hőmérsékleten sem, mert ilyenkor elveszti tartósságát és megreped.

 

A gipszhabarcs elkészítéséhez nincs szükség másra csak a gipszporra és vízre. A megfelelő arány kb. az egyharmad víz, kétharmad gipsz, de jó tudni, hogy akkor a legjobb ha nagyjából olyan állagú, mint a tejföl. Ha elkészült a habarcs, akkor a következő lépésként jöhet is a formába öntés. Miután a gipszet a formába öntöttük érdemes kicsit megrázogatni leütögetni, hogy a formát jól kitöltse, illetve a benne lévő buborékok feljöjjenek és távozzanak. Ha akasztható díszt készítünk, akkor  a kiöntés után szúrjuk ki a helyet az akasztónak. Amikor ez is kész, meg kell várnunk, hogy megkössön. Hagyjuk a formában száradni kis ideig, ez forma nagyságától függően nagyjából 20-60 perc, majd vegyük ki a gipszet a formából és száradhat tovább 1-2 napot is. 

 

Mit készíthetünk gipszből

 

Gipszből rengeteg díszt lehet készíteni. Akár karácsonyi függő díszeket, virágtartókat, mécsestartókat, képeket. Ezekhez különböző öntő formákat lehet kapni, ami lehet akár szilikonból is, ez még inkább megkönnyíti a munkát.  Az elkészült, teljesen száraz formákat tetszés szerint díszíthetjük, akrilfestékkel dekorálhatjuk, majd lakkozhatjuk. A gipszöntés a decoupage technika mellett nagyon közkedvelt kreatív tevékenysége, amit a gyerekek is könnyen tudnak alkalmazni és rendkívül izgalmas nekik. A folyamat minden részéből ki tudják venni a részüket, a keveréstől kezdve egészen a díszítésig. Sőt a két technikát is ötvözhetjük, mivel a kiszáradt gipszet akár dekupázsolhatjuk is, majd lakkozhatjuk, hogy még tartósabbá váljon. A gipsz figurák hátoldalára mágnest ragasztva akár hűtőmágnest is készíthetünk. 

A gipszöntés nagyon kedvelt technika, nemcsak mert nagyon könnyű vele dolgozni, hanem mert olcsó is és sokféleképp díszíthető. Ha egy kreatív elfoglaltságot keresel, ami kikapcsol és megajándékoz az alkotás örömével, mindenképp megéri kipróbálni. Webshopunkban megtalálod hozzá a modellező gipszet 1 kg-os kiszerelésben, illetve formák közül is válogathatsz: https://rovidaruhaz.hu

Amennyiben más kézműves tevékenységek is érdekelnek, érdemes bolgunkban és oktatóanyagainkban keresgélni, ahol számos inspirációt gyűjthetsz, webshopunkban pedig beszerezheted a szükséges alapanyagokat és eszközöket.Bejelentkezés

Regisztráció