Foltvarrás, patchwork technika

2022.01.19

Újra trendi a foltvarrás, még ha nem is abban a formában, ahogy megszületett ez a tevékenység, de egyre többen lelik ebben örömüket, élik ki alkotó képességüket foltokat varrva.

Ebben a cikkben olvashatsz a foltvarrás eredetéről, fajtáiról és megmutatjuk, hogyan érdemes belevágni ebbe a rendkívül kreatív munkába

Mit jelent a patchwork?

A foltvarrás vagy angolul patchwork (magyarul foltmunka) kifejezés tökéletesen leírja, hogy pontosan miről is van szó. Ezalatt olyan nagyobb anyagok elkészítését értjük, melyek kisebb anyag darabokból állnak. Ezeket a kisebb darabokat nevezzük “foltoknak”. 

Tipikus példája a kiszakad ruhaneműn elhelyezett folt, vagy a mindenki számára ismerősen mutató foltos paplanon, takarók.

 

A foltvarrás története

A foltvarrás eredete megegyezik a szövés feltalálásával, hiszen már az ókori Kína és Egyiptom fennmaradt emlékei között is találunk erre utaló jeleket. Ezekben a történelmi időkben azonban még teljesen más jelentéstartalommal bírt ez a tevékenység, hiszen egyértelműen a szegénység, a spórolás, takarékosság állt a tevékenység mögött. 

A ma ismert foltvarrás igazi hazája azonban Anglia. Időben pedig a viktoriánusok kora az, mikor már nem csak a szegények kényszer szülte megoldása volt a foltvarrás, hanem a gazdagabb réteg is készített ilyen munkákat. Igazán nagy lendületet akkor kapott ez a mozgalom, amikor a brit földről Amerikába is átvitték, ott rohamosan kezdtek el kialakulni az ilyen irányú közösségek. Az asszonyok a hosszú téli estéket kihasználva számos mintát, technikát találtak ki, útjára indítva ezzel egy, a mai napig is népszerű trendet.

Természetesen az évszázadok során hatással volt a foltvarrásra is a varrógépek megjelenése, de felejtetnie nem sikerült ezt a kreatív varrást.

foltvarrás, patchwork technika

Próbáld ki a patchwork technikát!

A foltvarrás alapvető lényege minden technika esetén megegyezik, hiszen kisebb darab anyagokat használunk fel, hogy együtt egy nagyobb alkotást készítsünk belőle. Azonban minél jobban elmélyedünk a témában, annál több lehetőség tárul elénk.

 

Amire mindenképp szükségünk lesz foltvarráshoz!

Számtalan eszköz segítheti és teheti könyebbé a foltvarrást, de amit biztosan be kell szerezned az a tű és a cérna. 

A esetében kiemelten fontos, hogy megfelelő vastagságút válasszunk, hiszen a túl vékony nem lesz jó vastagabb anyagokhoz, a túl vastaggal pedig lehetetlen szép munkát végezni kényesebb anyagok felhasználásakor.

A cérna kiválasztásához is mindenképpen figyelembe kell venni az anyagok minőségét és tulajdonságait. Rengeteg típusú cérna áll rendelkezésünkre, és természetesen a tanácsok egy része erre, míg a másik a másik fajtára esküszik. A minőség mellett persze van egy másik, legalább annyira fontos szempont, mégpedig a színe. Ez harmonizálhat az anyag színével, ahol felhasználjuk, de lehet éppen teljesen eltérő is, ha a varrást szeretnénk hangsúlyozni.

Az anyagok igazításához szükségünk lesz tovább egy éles ollóra is. Külön ollót használjunk a textilek szabására és a kisebb korrekciók elvégézésére, ezek nyilván méretben is eltérnek egymástól.

Ezek természetesen csak az alapvető kellékek, ezeken túl jól jöhet még a foltvarráshoz egy tűbefűző, ami nagyon hasznos kiegészítő tud lenni. Az ujjaink védelmét szolgálhatja egy gyűszű, a varrási korrekciók elvégzéséhez egy kis kampó, gombostű, biztosítótű

A foltvarrás során alkalmazható technikák, ötletek tárháza kifogyhatatlan, mindig találsz majd egy új mintát, egy jobb ötletet. A felhasznált eszközök sora is hosszan folytatható lenne, de ezekkel minden bizonnyal a gyakorlatban fogsz megismerkedni. 



Bejelentkezés

Regisztráció