Fedezd fel velünk a decoupage technika világát!

2022.02.07

Aki szereti a kézműves elfoglaltságokat igazán sok lehetőség közül tud választani. Ma már szinte minden ilyen tevékenységhez könnyedén be tudunk szerezni olyan eszközöket, amikkel egyszerűen boldogulunk még akkor is, ha teljesen kezdőként vágunk bele egy-egy tevékenységbe. Ilyen például a decoupage (dekupázs). De mi is ez a dekupázs?

Egy technika, amivel könnyedén feldíszíthetjük, felújíthatjuk tárgyainkat, lakásunkat és nincs szükségünk hozzá túl sok eszközre sem. Ez a technika egy nagyon közkedvelt formája a kézművességnek, de sokan mégsem tudják, hogy hogyan is kezdhetnének bele.

Mindenekelőtt nézzük meg, hogy mi is a története ennek, vagyis honnan ered? Maga a decoupage szó francia eredetű, a decouper – kivágni szóból ered. Európában a 17. században jelent meg, de igazán csak a 18-19. században lett közkedvelt és elterjedt. A dekupázs, vagyis szalvétatechnika által roppant egyszerűen felújíthatjuk régebbi tárgyainkat, akár bútorainkat, készíthetünk húsvéti vagy karácsonyi dekorációkat, vagy ha csak az otthonunkat kívánjuk kicsit dekorálni akkor is tökéletes választás.

 

Kinek ajánljuk?

A dekupázs technika egy igazán könnyű eljárás, kortól és nemtől függetlenül bárki könnyen elsajátíthatja és megszeretheti, garantáltan remek kikapcsolódási és alkotási lehetőség. Ha lenne kedved kipróbálni valami újat akkor ne késlekedj, nézz szét nálunk és rendeld meg hozzá a szükséges eszközöket! 

 

Mire lesz szükségünk?

A dekupázshoz nem lesz szükség túl sok mindenre, alapvetően néhány eszköz szükséges csak hozzá, amiből egy-egy biztosan megtalálható minden háztartásban. Amit az eljárás során használunk az az olló, kézműves kés, szalvéta vagy rizspapír, csomagolópapír, tapéta, ragasztó, lakk és ecset. Még vonzóbbá teszi, hogy nagyon sok felületen használhatjuk: bútoron, fán, kartonon, üvegen, hungarocellen, textilen, stb. 

Ha az alapanyagot kiválasztottuk hozzá, akkor fontos végig gondolnunk, hogy az hogyan viselkedik. Ha szalvétát használunk, akkor csak a legfelső réteget használjuk, amin a minta is van, és figyelembe kell vennünk, hogy mivel ez egy igen vékony anyag nagyon könnyen szakad és hamar átázik a ragasztótól. Más anyagok, mint például a rizspapír egy nehezebben szakadó, több ragasztót igénylő anyag. A decoupage papír pedig egy viszonylag merev, csúszós papír, amit érdemes egy kicsit vízbe áztatni használat előtt.

Különböző ragasztók közül is választhatunk, mint a PVA ragasztó, amit szinte minden felületre ragad. Spray állagú ragasztó, vagy léteznek külön ehhez a technikához ajánlott dekupázs ragasztók is. 

Az utolsó lépéshez lakkra lesz szükség, ez lehet fényes és akár matt hatást adó alapanyag is. Elkelhetnek még egyéb kiegészítők is, mint például egy szivacs a felesleges ragasztó eltávolításához, vagy csiszolópapír a lakkrétegekhez.

 

Így készítsd el – rövid útmutató

 

Bejelentkezés

Regisztráció