A műgyanta használata, praktikák és érdekességek

2022.09.08

A műgyanta igen nagy népszerűségnek örvend mostanában, a vele való munka azonban nehezebb, mint azt elsőre gondolná. A műgyantával gyönyörű tárgyak és ékszerek születhetnek, de érdemes alaposan utána nézni, hogy mire kell odafigyelni alkalmazása során. Mutatunk néhány praktikát, ami segíthet.

Mi a műgyanta?

 

A műgyanta egy két komponensű anyag, aminek mindkét összetevője folyékony, de összekeverve, néhány óra elteltével megszilárdul. A Rövidáruház weboldalán a Crystal Kristály műgyantát találhatja meg, ami egy modern technikával készült epoxi gyanta, melyben 10X kevesebb buborék van, mint a klasszikus műgyantában. Ezt a fajta műgyantát kétharmad műgyanta, egyharmad keményítő arányban kell összekeverni, száradási ideje pedig 1-2 nap. A Crystal műgyanta átlátszó, UV ellenálló és ütésálló. Webshopunkban talál hozzá ékszerfoglalatot is, amelyekkel gyönyörű ékszereket készíthet saját kezűleg. 

 

Tippek a műgyanta használatához

 

Az első és nagyon fontos tipp, hogy műgyanta használata közben mindig viseljen védőkesztyűt és védőszemüveget a balesetek elkerülése érdekében. Használjon szilikon formát, melyben alaposan, akár több percig is keverni tudja a gyantát, a megmaradt anyagot pedig könnyen ki tudja fordítani belőle. Így többször is fel tudja használni a keverőedényt. A lecseppenő műgyanta miatt a munkaasztal védelme érdekében alkalmazzon valamilyen védőeszközt. A két komponens összekeveréséhez használjon mérleget, mérőpoharat a pontosság érdekében. Alaposan figyelni kell az arányokra, mert rossz arányokkal a műgyanta túl ragadós vagy túl kemény lehet. A műgyanta egyszerűen díszíthető, tehető bele virág, levél, kavics, toll, papír, strassz, gyöngy, flitter, csipke, kagyló, festék, és így tovább. Készíthető belőle medál, gyűrű, fülbevaló, könyvjelző, poháralátét, kép, asztali dekoráció, papírnehezék, stb. 

A műgyanta kiöntése és díszítése

 

A műgyanta kiöntése történhet egy vagy több lépésben is. Ha egy lépésben szeretné kiönteni, akkor kikeverés után egyszerre kell önteni a gyantát a formába, közben nem kell hagyni száradási időt, akkor sem ha dekorálja. 

Díszítés esetén jobb két vagy több rétegben önteni, mivel így szebb lesz a végeredmény. Ha ugyanolyan színű gyantát használ, a határok nem fognak látszani. Több rétegben történő öntésnél a formát csak bizonyos szintig kell felönteni, majd bele kell tenni a díszítést. Nem gond ha ekkor nem lepi el a gyanta, hiszen a következő réteg fogja ezt megoldani. A dísszel nagyjából 8 óra alatt kikeményedik a gyanta, ekkor következhet a második réteg. Száradásnál érdemes valamivel lefedni, ezzel megelőzve, hogy szöszös, poros legyen az alkotás. Amennyiben buborékos marad a gyanta, egy öngyújtóval ki lehet pukkasztani azt, azonban csak úgy, ha semmilyen gyúlékony anyag nincs a közelben, illetve csak nagyon lassan és óvatosan mozgatva a lángot. Száradási időt bőven hagyjon a műgyantának, akár 24-48 órát is, de a végleges száradás 7 napba is beletelhet. Ha valamilyen oknál fogva szükséges, vizesen meg lehet csiszolni extra finom csiszolópapírral.

Tipp:  Ha lebegő hatást szeretne elérni, akkor az első réteg kikeményedése után kell a díszt ráhelyezni a gyantára, majd erre jöhet a következő réteg műgyanta.

Színezése

 

A műgyanta színezésére több technikát alkalmazhat. Minden esetben kevés festéket kell használni, a festék mennyisége a 3%-ot ne haladja meg. Bármilyen festéket használ, mindig alaposan el kell keverni a gyantával. Ez alól kivétel, ha márványos hatást szeretne elérni, mert ilyenkor éppen csak kicsit kell elkeverni a festéket. Léteznek színezők, melyek kifejezetten a műgyantához lettek kifejlesztve, de lehet használni alkoholos tintát, vagy akril festéket is. 

Tipp: az alkoholos tintát próbálja ki, egyszerre csak keveset használjon, mert felhigíthatja a műgyantát. Világosításnál, ne használjon fehér festéket, csakis színtelen műgyantát. 

 

A műgyantával való munka felkészülést és aprólékosságot igényel, de a végeredmény miatt ez természetesen megéri. Ha Önnek is megtetszett, rendeljen weboldalunkról és pár nap múlva már kezdődhet is a munka.Bejelentkezés

Regisztráció